Projecten 2025
De Levende Dijk Ouwerkerk
Zouden we dijken kunnen ontwikkelen die zowel onze veiligheid waarborgen als de natuur ondersteunen?
Dat is de centrale vraag in het opgestelde plan van aanpak De Levende Dijk Ouwerkerk. Met een brede vertegenwoordiging van organisaties wordt in 2025 dit idee uitgewerkt tot een concreet projectplan.
Misschien zijn er kansen om de dijk meer als onderdeel van het landschap te gaan zien: een waterkerend landschap, dat meerdere functies dient. Zo zouden we ook kunnen kijken naar samenhang met natuur in de vooroevers die een rol kunnen spelen bij de waterveiligheid. Veel concepten zijn in ontwikkeling maar worden nog beperkt toegepast. Testlocaties onder echte condities kunnen belangrijke inzichten geven en toepassing stimuleren. Het ontbreekt aan goede testlocaties waarbij ondernemers geholpen worden voor bijvoorbeeld vergunningverlening en afstemming met betrokken overheden en omgeving.
Het doel van dit project is het ontwikkelen van een dijkzone aan de Oosterschelde voor praktijkonderzoek en demonstratie van innovatieve toepassingen van dijkversterkingstechnieken en dijkbekledingen met meerwaarde voor de unieke natuur van de Oosterschelde, waterveiligheid, recreatie en maatschappelijk betrokken ondernemerschap.
Een brede groep van organisaties heeft zich verbonden aan dit project: Waterschap Scheldestromen, Nationaal Park Oosterschelde, Rijkswaterstaat Zee & Delta, Provincie Zeeland, Nederlandse Onderwatersport Bond, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Brabantse Delta, Zuidwestelijke Delta, Hoogwaterbeschermingsprogramma, Gemeente Schouwen-Duiveland en het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Innovatieve toepassingen worden ingebracht door ondernemers zoals Reefy, Netics, Martens beton, Coastruction en onderzoekers van Future Dikes.
De start vond plaats op 14 april 2025 (zie foto groep). Looptijd tot eind 2025
Download hier het plan van aanpak

contact
De KennisCommunity Oosterschelde komt voort uit het KennisCongres Oosterschelde dat in 2018 werd gehouden in het Ir J.W. Topshuis op de Oosterscheldekering.
Dit initiatief kwam van vier vrijdenkers: Idco Duijnhouwer, Aad Smaal, Philip Drontmann en Siebe Kramer. Verenigd in hun ongerustheid zetten zij de gedachtenvorming over een veilige en leefbare toekomst van de Oosterschelde tijdig in gang.
Het huidige kernteam bestaat uit Idco Duijnhouwer, Peter van Veelen, Renée Bron, Leo Adriaanse en Philip Drontmann.
De KennisCommunity Oosterschelde is een onafhankelijk platform waar mensen zich inzetten voor een gezonde toekomst van de Oosterschelde. Binnen de community vinden en inspireren ze elkaar. Studenten en experts werken samen nieuwe concepten uit en demonstreren deze.
Heeft u vragen? Neem gerust contact op, per mail: info@onzeoosterschelde.nl of 06 51380641 (Philip Drontmann).