Ga naar hoofdinhoud

Projecten 2025

Behoud Slikken van Viane

Ontwikkelen van een adaptatiestrategie op landschapsschaal

Dit project richt zich op het ontwikkelen van een adaptatiestrategie op landschapsschaal waarbij combinaties van erosieremmende maatregelen worden ingezet. Deze aanpak is nog niet eerder uitgevoerd en kan daardoor een bijdrage leveren aan de middel- en lange termijnstrategie voor behoud van rijke slikken, schorren en platen. Waar getijdennatuur eenmaal verdwijnt is herstel erg moeilijk. Het project is daarmee een eerste “hink” richting een meer grootschalige aanpak die in de Zuidwestelijke Delta verder kan worden meegenomen.

 

De slikken en schorren van Viane zijn van ecologisch en van cultuurhistorisch oogpunt van belang, maar worden bedreigd door erosie en op de lange termijn door zeespiegelstijging en klimaatverandering. Om dit proces te vertragen en mogelijke oplossingen te verkennen wordt een haalbaarheidsplan opgesteld voor een adaptatiestrategie voor de Slikken van Viane

 

De afgelopen jaren is ervaring opgedaan en kennis ontwikkeld met erosieremmende maatregelen zoals oester- en mosselbanken, kunstmatige riffen en herstel van schorvegetatie. Deze kleinschalige pilots hebben veel nieuwe kennis opgeleverd maar zijn nog niet toegepast op de schaal van een landschap. De uitdaging is om de stap zetten van deze pilots, naar een strategie op landschapsschaal waarbij ook aandacht is voor andere doelen zoals recreatie, waterveiligheid en behoud cultuurhistorie.

 

Het project wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat Zee & Delta en de Provincie Zeeland en is een samenwerking met het NIOZ, Wageningen Marine Research en Deltares.

 

De start van dit project vond plaats op 9 april 2025 (zie foto groep). Looptijd tot eind 2025.

Download hier het plan van aanpak

2025
2025
2025

contact

De KennisCommunity Oosterschelde komt voort uit het KennisCongres Oosterschelde dat in 2018 werd gehouden in het Ir J.W. Topshuis op de Oosterscheldekering.

Dit initiatief kwam van vier vrijdenkers: Idco Duijnhouwer, Aad Smaal, Philip Drontmann en Siebe Kramer. Verenigd in hun ongerustheid zetten zij de gedachtenvorming over een veilige en leefbare toekomst van de Oosterschelde tijdig in gang.

Het huidige kernteam bestaat uit Idco Duijnhouwer, Peter van Veelen, Renée Bron, Leo Adriaanse en Philip Drontmann.

De KennisCommunity Oosterschelde is een onafhankelijk platform waar mensen zich inzetten voor een gezonde toekomst van de Oosterschelde. Binnen de community vinden en inspireren ze elkaar. Studenten en experts werken samen nieuwe concepten uit en demonstreren deze.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op, per mail: info@onzeoosterschelde.nl of 06 51380641 (Philip Drontmann).

Back To Top